Ing. Libor Friedel, MBA

Lektor, kouč a konzultant. Vystudoval strojní fakultu VUT v Brně (1987), titul MBA získal v roce 2000 na Sheffield Hallam University. Během kariéry strávil přes 11 000 hodin v přímé práci se zákazníky v komerční, veřejné i školské sféře. Několik let působil jako ředitel Centra aplikovaného ekonomického výzkumu Fakulty ekonomiky a managementu UTB ve Zlíně, kde se zabýval výzkumem klastrů. Byl za Českou republiku členem European Cluster Policy Group při Evropské komisi. Zabýval se také problematikou managementu znalostí a intelektuálního kapitálu. 10 let byl hodnotitelem a vedoucím hodnotitelem Národní Ceny ČR za kvalitu, stál u zrodu některých benchmarkingových iniciativ (BenchmarkIndex, IMP3rove) v České republice a rozjezdu programu zlepšování inovační výkonnosti MSP (IMP3rove) v ČR. Po celou kariéru jej provází zájem a rozšiřování odbornosti v oblasti strategického řízení a kvality. V současné době působí na volné noze (OSVČ). Má rád komplexní přístup a pohled na manažerské výzvy z různých perspektiv. Spolupracoval se stovkami firem v ČR. Kromě organizačního přístupu se v posledních letech věnuje i individuálnímu koučování. Publikační činnost je součástí jeho CV. Publikoval v časopisech a sbornících z konferencí v ČR a zahraničí, při přednáškách v USA, Jižní Africe, Nizozemí, Itálii atd. Je spoluautorem knihy o klastrech. S EBS spolupracuje od roku 2012. Vyučuje v předmětech Strategický management, Strategické techniky a analýzy, Tvorba podnikové vize, Management změn, Project Management (anglicky) a Innovation Management (anglicky). Byl a je konzultantem řadě studentů při přípravě jejich dizertačních prací, stejně tak jako oponentem dizertačních prací jiných studentů ÚPPV a EBS.
person
Balanced Scorecard není jen Balanced Scorecard

Balanced Scorecard není jen Balanced Scorecard

V minulém článku jsem psal o „strategii modrého oceánu (BOS – Blue Ocean Strategy) a několikrát jsem také zmínil strategický systém s podobnou zkratkou, a to BSC – Balanced Scorecard. Tento systém ovlivnil mou práci konzultanta a pohled na svět strategií, ať už organizačních nebo osobních. Myslím, že ovlivnil myšlení mnoha stratégů po celém světě. Svým způsobem vyvolal i „scorecard“ horečku. V knihovně mám 14 knih, které mají v názvu „scorecard“.

Přečíst celý článek
person
Strategie modrého oceánu

Strategie modrého oceánu

„Dobrá strategie není o rudých nebo modrých oceánech. Dobrá strategie je o zisku a návratnosti investic.“ To je věta z jednoho slajdu, který používám při výuce v předmětu strategický management. Parafrázuje Michaela Portera, který se nesmazatelně zapsal do historie, teorie i praxe v oblasti strategického řízení – v komerční sféře, ve zdravotnictví i ve veřejné oblasti. Ta parafráze je trochu nekorektní v tom, že se na seminářích konceptem tzv. strategie modrého oceánu (Blue Ocean Strategy - BOS) nezabývám. Tímto článkem to zkusím alespoň částečně napravit. Obrázek si studenti ÚPPV a EBSchool, popř. další čtenáři dotvoří sami.

Přečíst celý článek
person
Udělejte si své studium „stylové“

Udělejte si své studium „stylové“

Je tady nový školní rok. Učení se netýká pouze žáků a studentů základních, středních a vysokých škol či univerzit. Týká se i manažerů a dospělých studentů v programech MBA, DBA apod. Myslím, že pro efektivnost studia i interakce student-lektor je užitečné uvědomit si a připomenout, že existuje něco, čemu se říká styl učení nebo učební styl. 

Přečíst celý článek

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.