JUDr. Ladislav Jouza

Advokát, rozhodce, člen České advokátní komory, lektor Ústavu práva a právní vědy, o.p.s. a European Business School SE. Je autorem řady odborných článků zejména z oblasti pracovního práva. Legislativně se podílel na všech zásadních novelách pracovněprávních předpisů, zejména zákoníku práce, včetně předpisů o zaměstnanosti a o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele, které byly Ministerstvem práce a sociálních věcí zpracovány a zákonodárnými orgány přijaty. V průběhu pracovní činnosti na MPSV byl členem pracovní komise Legislativní rady vlády. Je držitelem stříbrné a bronzové medaile prof. rytíře A. Randy za teoretický a praktický přínos pracovnímu právu. Má širokou odbornou publikační a pedagogickou činnost v oblasti pracovního práva a personální práce. V roce 2016 obdržel prestižní ocenění Právník roku 2016 v oblasti pracovního práva. V roce 2017 byl jmenován členem správní rady Ústavu práva a právní vědy, o.p.s.
person
Blog: Pracovněprávní benefity v úsporném balíčku vlády

Blog: Pracovněprávní benefity v úsporném balíčku vlády

V posledních dnech rozvířil zájem veřejnosti tzv. úsporný balíček vlády. Dotýká se i personální praxe, neboť bude mít odraz v právech a povinnostech zaměstnavatelů (firem) a zaměstnanců. Mezi úsporná opatření patří např. zdanění zvýhodnění nepeněžitých benefitů zaměstnanců a nadlimitních stravenek. Nepeněžní benefity, jako např. příspěvky na kulturu či do posilovny nebo na rehabilitaci tak ztratí smysl pro zaměstnavatele i zaměstnance. Nadále však zůstanou tzv. peněžní benefity, které jsou upraveny nad rámec pracovněprávních předpisů., zejména zákoníku práce č. 262/2006 Sb.( dále zák. práce).. Je vysoce aktuální si je připomenout,neboť ve světle úsporných opatření se zvýší jejich význam.

Přečíst celý článek
person
Zvláštní způsoby pracovní činnosti

Zvláštní způsoby pracovní činnosti

Nejčastější formou vznikem pracovněprávního vztahu je pracovní smlouva. V pracovněprávní praxi však převládají názory, že neexistují její specifické (zvláštní) formy. .Pomineme–li požadavek na její písemnou formu,musíme počítat s řadou zvláštností spojených s pracovní smlouvou při vzniku pracovněprávního vztahu.

Přečíst celý článek
person
Rekvalifikace zaměstnanců na pomoc podnikům

Rekvalifikace zaměstnanců na pomoc podnikům

Současná energetická situace je příčinou ekonomických a personálních problémů podniků-zaměstnavatelů.Podle statistického zjištění Hospodářské komory a zástupců podnikatelů téměř pětina zaměstnavatelů počítá v závěru roku s propouštěním zaměstnanců.Není to dobrá situace, neboť zasahuje do sociálních jistot.

Přečíst celý článek
person
Pomohou částečné pracovní úvazky?

Pomohou částečné pracovní úvazky?

Nechci tvrdit, že by pracovní poměry na kratší pracovní dobu mohly vyřešit nedostatek zaměstnanců, ale jejich sjednávání by mohlo alespoň částečně napomoci. Jak vyplývá z údajů Eurostatu má u nás jen desetina zaměstnaných žen a dvě procenta mužů kratší pracovní úvazky. V EU je to jedna třetina žen a devět procent mužů. Důvody pro kratší úvazek jsou všeobecně známé: sladění zaměstnání s péčí o děti a rodinu, zdravotní stav, problémy se školní výukou a profesní vzdělávání či pozvolný odchod do důchodu.

Přečíst celý článek
person
Jak si chránit know-how?

Jak si chránit know-how?

Jedním z předpokladů pro podnikatelské úspěchy firmy je uplatňování know- how, které patří do jejího výrobního, obchodního i technologického tajemství. Nejčastěji s ním přicházejí do styku manažeři firmy, statutární zástupci i další vedoucí zaměstnanci. Je proto pochopitelné, že každá firma se snaží chránit své poznatky, pracovní a technologické postupy a další úseky své podnikatelské činnosti. Nejde jen o ochranu zaměstnavatele před konkurencí, ale v zájmu zlepšení ekonomické situace i o další významnou skutečnost: o udržení zakázek, práci po týdenní stanovenou pracovní dobu apod.

Přečíst celý článek
person
S autem do zaměstnání

S autem do zaměstnání

Každý z nás to prožívá, někdo téměř každodenně: kolony aut v ranní špičce, zaplněná prostranství a parkoviště před pracovištěm. Jízda autem do a ze zaměstnání, je již – i přes těžkosti – neodmyslitelnou skutečností. Tyto situace rovněž přinášejí určité těžkosti a problémy, které většina z nás – na štěstí – ještě nepocítila. Je však nutné s nimi počítat a vědět, jak na ně reagovat. Auta zaparkovaná po absolvování cesty do zaměstnání bývají často terčem vandalů nebo jsou poškozena neúmyslným jednáním kolegů řidičů. Jak se potom se škodou na autě vypořádat.:mohu se obrátit na zaměstnavatele, aby škodu nahradil, neboť k ní došlo na parkovišti podniku?  

Přečíst celý článek

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.