JUDr. Ladislav Jouza

Advokát, rozhodce, člen České advokátní komory, lektor Ústavu práva a právní vědy, o.p.s. a European Business School SE. Je autorem řady odborných článků zejména z oblasti pracovního práva. Legislativně se podílel na všech zásadních novelách pracovněprávních předpisů, zejména zákoníku práce, včetně předpisů o zaměstnanosti a o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele, které byly Ministerstvem práce a sociálních věcí zpracovány a zákonodárnými orgány přijaty. V průběhu pracovní činnosti na MPSV byl členem pracovní komise Legislativní rady vlády. Je držitelem stříbrné a bronzové medaile prof. rytíře A. Randy za teoretický a praktický přínos pracovnímu právu. Má širokou odbornou publikační a pedagogickou činnost v oblasti pracovního práva a personální práce. V roce 2016 obdržel prestižní ocenění Právník roku 2016 v oblasti pracovního práva. V roce 2017 byl jmenován členem správní rady Ústavu práva a právní vědy, o.p.s.
person
Je příslib zaměstnání závazný?

Je příslib zaměstnání závazný?

Vzniku pracovní smlouvy může předcházet shodný projev vůle účastníků pracovněprávního vztahu pracovní smlouvu uzavřít. Pracovní smlouva může být sjednána jedině na základě právního jednání, které bylo učiněno svobodně, srozumitelně, vážně a určitě. Je-li dohoda o přijetí do zaměstnání uzavřena, pak z ní pro zaměstnavatele plynou i dohodnuté závazky. Ve většině případů je to povinnost, že zaměstnavatel uzavře s občanem pracovní smlouvu, a tím mu poskytne zaměstnání.

Přečíst celý článek
person
Nová pracovní místa

Nová pracovní místa

Oživení ekonomiky po skončení koronavirové pandemie si vyžáduje, jak uvádějí zaměstnavatelé, změnu struktury pracovních míst. S ohledem na změny předmětu činnosti a jeho úpravu budou zaměstnavatelé vytvářet nové druhy prací a pracovních činností. Pomoc potřebují zejména zaměstnavatelé na úseku zemědělství,hotelových a gastronomických služeb, obchodů apod. Při tomto postupu jim mohou pomoci úřady práce.

Přečíst celý článek
person
Dočasné přidělení zaměstnance k jinému zaměstnavateli  v době koronaviru

Dočasné přidělení zaměstnance k jinému zaměstnavateli v době koronaviru

Titulek nevyjadřuje přesně legislativní situaci, kdy se uplatní jedna z možností  změny místa výkonu práce: jedná se o dočasné přidělení zaměstnance k práci k jinému zaměstnavateli. Někdy se také hovoří o tzv. pronájmu zaměstnanců. Zaměstnavatelé tímto postupem mohou řešit řadu otázek (problémů), které se objevují v jejich činnosti. Spočívají např. v organizačně – technických oblastech, v nedostatečném počtu zaměstnanců, v dodávkách výrobků a služeb jiným firmám apod. 

Přečíst celý článek
person
Ochrana před hromadným propouštěním

Ochrana před hromadným propouštěním

Mnozí zaměstnavatelé nedostatek práce pro zaměstnance řeší hromadným propouštěním. I když se v době koronavirové epidemie jedná o mimořádné opatření, je nutné dodržovat zákonná pravidla. Právní úprava je uvedena v § 62 zák.práce č.262/2006 Sb. Rozumí se tím skončení pracovních poměrů v období 30 kalendářních dnů výpovědí daných zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm.a) až c) ZP. Jedná se o výpověď z důvodu rušení nebo přemístění zaměstnavatele nebo pro nadbytečnost zaměstnance v důsledku organizačních změn. V momentální situaci se může jednat o výpovědní důvod spočívající ve snižování stavu zaměstnanců.

Přečíst celý článek

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.