Aktuality

U vzdělávacích institucí by toto mělo být jednou z hlavních činností všech lektorů a vedení. Pokud škola nemá co publikovat a nemá o čem psát (odborné články, blogy, informační texty), tak působí dojmem, že se aktivně nevěnuje vzdělávacím činnostem a nemá tedy ani co nabídnout svému okolí zadarmo. Nemůže se tedy od ní očekávat ani moc kvalitních informací za peníze.
person
Úředník a občan – věčné konflikty?

Úředník a občan – věčné konflikty?

Jistě se s tím setkal každý z nás. Přijdete na úřad,kde narazíte na úředníka- mírně řečeno - s jeho nevlídným – přístupem, jako byste ho obtěžovali. Nejmarkantněji se tento vztzah projevuje na úřadech,, které jsou nejblíže lidem – obcích, městech, krajích. Přitom již řádku let platí zákon č. 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných celků (dále ÚSC), který se snaží napomoci zkvalitnění veřejné správy tím, že klade zvýšené a zvláštní požadavky na práci úředníků v obecních, městskýchh i krajských úřadech. Samozřejmě, magistrát hlavního města Prahy nevyjímaje. Nabízí se tedy srovnání právní úpravy s reálnou skutečností.

Přečíst celý článek
person
Kdo jedná za zaměstnavatele?

Kdo jedná za zaměstnavatele?

S otázkou vyslovenou v titulku se setkává každý z nás, kdo se uchází o zaměstnání nebo v jeho průběhu uplatňuje vůči zaměstnavateli pracovněprávní nároky. Na koho se obrátit, s kým vyjednávat, kdo může za zaměstnavatele závazně rozhodnout, tedy právně jednat?

Přečíst celý článek
person
Výpověď bez uvedení důvodu?

Výpověď bez uvedení důvodu?

Ve své dlouholeté legislativní činnosti na Ministerstvu práce a sociálních věcí jsem se mnohokráte setkal s požadavky podniků, aby byla do zákoníku práce (dále ZP) zařazena možnost výpovědi z pracovního poměru bez uvedení důvodu. Nikdy nebyly tyto návrhy akceptovány, neboť by to bylo v rozporu s ochranou slabší strany v pracovněprávních vztazích, tedy zaměstnance. 

Přečíst celý článek
person
Mají  ženy nižší mzdu než muži?

Mají ženy nižší mzdu než muži?

Odpověď na titulek dnešního blogu je mimo veškerou pochybnost: ženy mají někdy při  stejné práci nižší mzdu než muži. Orgány EU nás proto neustále nabádají k nápravě. Moje zkušenosti z legislativní a advokátní praxe v oblasti pracovního práva  potvrzují, že po právní stránce nemůžeme v této oblasti již nic udělat. Řešení v pracovněprávní oblasti je – myslím – dostatečné. Ale nepředbíhejme.  

Přečíst celý článek
person
Trest za neodvádění pojistného

Trest za neodvádění pojistného

Ve své advokátní praxi se stále setkávám se zaměstnanci seniorského věku, kteří před odchodem do starobního důvodu zjišťují, že za ně některý ze zaměstnavatelů neodváděl pojistné na sociální zabezpečení. Nemohu tvrdit, že na tyto dlužníky máme účinný lék, ale v těchto pro zaměstnance citlivých situacích, může hodně pomoci. Jedná se o hrozbu trestního postihu, který umožňuje trestní zákoník č. 40/2009 Sb.(dále jen „TZ.“) 

Přečíst celý článek
person
Pracovní smlouvu ústně nebo písemně?

Pracovní smlouvu ústně nebo písemně?

V důsledku růstu ekonomiky se zvyšuje počet zaměstnanců, s nimiž zaměstnavatelé sjednávají pracovní smlouvy. Je to opačný trend od nedávné doby,kdy se zaměstnavatelé se zaměstnanci „loučili“ v počtu, který daleko přesahoval počet nově uzavřených pracovních poměrů. Je proto účelné, abychom upozornili na možné a časté chyby a nedostatky, kterých se zaměstnavatelé  dopouštějí a jsou v advokátní praxi velmi časté.

Přečíst celý článek
person
Právo být zapomenut

Právo být zapomenut

Titulek nevyjadřuje situace, kdy bychom měli zapomenout na dávného přítele (spolužáky) nebo na prožité chvíle, ale připomíná postup správce údaje (např. zaměstnavatele) podle nového nařízení EU o ochraně osobních údajů (GDPR). Ovšem než nějaká osoba, v našem případě zaměstnanec  může být „zapomenut“ a tedy  údaje o něm  by měly být vyřazeny z evidence, např. z personální agendy, musí se nejdříve v „rejstříku“ zaaměstnavatele objevit.           

Přečíst celý článek
person
Sousedé se nesoudí?

Sousedé se nesoudí?

Léto je dobou pro přátelská posezení při grilování, koupání v zahradních bazénech, kamarádská vyprávění historek skutečných i neuvěřitelných a vůbec je časem pro „utužování „ sousedských vztahů zejména na chalupách a chatách.  

Přečíst celý článek

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.