Aktuality

U vzdělávacích institucí by toto mělo být jednou z hlavních činností všech lektorů a vedení. Pokud škola nemá co publikovat a nemá o čem psát (odborné články, blogy, informační texty), tak působí dojmem, že se aktivně nevěnuje vzdělávacím činnostem a nemá tedy ani co nabídnout svému okolí zadarmo. Nemůže se tedy od ní očekávat ani moc kvalitních informací za peníze.
person
Je zákazník náš pán?

Je zákazník náš pán?

Říká se, že zákazník je náš pán. Takové pravidlo by mělo platit alespoň v obchodě a marketingu. Jak kdy. Zástupy firem, které nerozumějí svým cílovým skupinám, rostou. Často se příliš zaměřují na zisk, méně pozornosti věnují budování dlouhodobě profitabilních vztahů. Přitom právě dlouhodobý vztah se zákazníkem rovná se opakovaný zisk. Buď zákazník nakoupí v budoucnu znovu, nebo je tzv. advokátem, ambasadorem, který šíří dobré jméno značky a produktu a sám funguje jako prodejní nástroj.

Přečíst celý článek
person
Široká vzdělanost vs. know-how a kvalita řízení

Široká vzdělanost vs. know-how a kvalita řízení

Podle rozšířeného názoru vyžaduje hospodářský růst vysoce vzdělanou pracovní sílu. Ještě více to údajně platí v podmínkách „znalostní ekonomiky“, za kterou je dnešní hospodářství pokládáno. Skutečnost je však složitější. Co o růstu a blahobytu ekonomik skutečně rozhoduje, není všeobecná úroveň vzdělanosti, ale firemní know-how a  kvalita řízení.

Přečíst celý článek
person
Zapomeňte ráno na noviny

Zapomeňte ráno na noviny

Žijeme v informační době. Žijeme v době, která nás nutí hledat informace, načerpávat informace, pracovat s nimi, předávat je dále… Doba nás nutí být stále on-line, stále k dispozici, být stále připraveni přijímat nové informace. A vzhledem k tomu, že onu dobu tvoří lidé, tak ti samí lidé té době také podléhají. A jaký to má důsledek? 

Přečíst celý článek
person
Úkolem vlády není ničit osobní odpovědnost

Úkolem vlády není ničit osobní odpovědnost

Profesor C.N. Parkinson, průkopník ve výzkumu fungování veřejných institucí, již před lety napsal, že některé organizace jsou natolik napadené nebezpečnou nákazou, kterou mohou dále šířit, že je nestačí zrušit. Bezpečnější je nechat strhnout i budovu, ve které sídlí. V centru Prahy, kde sídlí Česká exportní banka a Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP), by toto řešení bylo asi komplikované. Možná by však i tak stálo za zvážení.

Přečíst celý článek
person
Práce není ohavná

Práce není ohavná

V posledních dnech roku 2013 mě velmi zaujal článek, který byl publikován na jednom z nejčtenějších internetových zpravodajských serverů. Článek se věnuje práci přesčas, píše se v něm o tom, že již v každé druhé firmě v České republice, která zaměstnává lidi i na kancelářských profesích, jsou přesčasy běžné. A lidé v kancelářích v Česku prý dokonce pracují výrazně intenzivněji než před dvěma lety. No a já jsem z toho smutný...

Přečíst celý článek
person
Peníze a my

Peníze a my

Na každého z nás, zvláště v období před Vánoci a po Novém roce, různou intenzitou působí reklama z četných letáků, které nacházíme chtěně nebo nechtěně u vchodových dveří, či v poštovních schránkách, ale také v moderních sdělovacích prostředcích počínaje novinami, přes televizi či rozhlas a internet konče. 

Přečíst celý článek

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.