Aktuality

U vzdělávacích institucí by toto mělo být jednou z hlavních činností všech lektorů a vedení. Pokud škola nemá co publikovat a nemá o čem psát (odborné články, blogy, informační texty), tak působí dojmem, že se aktivně nevěnuje vzdělávacím činnostem a nemá tedy ani co nabídnout svému okolí zadarmo. Nemůže se tedy od ní očekávat ani moc kvalitních informací za peníze.
person
5 rad jak neproflákat svoji pracovní dobu aneb Time management pro začátečník

5 rad jak neproflákat svoji pracovní dobu aneb Time management pro začátečník

Time management je dovednost, kterou si chce osvojit každý. Jenže to má háček. Úspěšné osvojení a používání této dovednosti předpokládá pozitivní postoj. Ale čím začít? Co když to nepůjde? Znovu připomínám, chce to pozitivní postoj. Takže ono to nakonec půjde, začněte tím, co z daného úkolu umíte nejlépe nebo je nejsnazší. A kdyby přeci jen nepomohla takováto sebemotivace, nabízím vám 5 kroků, které vám mohou pomoci s organizací pracovního času pomoci. 

Přečíst celý článek
person
Řízení a „náklady mrtvé váhy“

Řízení a „náklady mrtvé váhy“

Náklady mrtvé váhy označují výdaje či ztráty příjmů vyvolané nevhodným, ale i přebujelým řízením, ať již ekonomiky nebo podniku. Obrazně je lze přirovnat ke vnitřnímu  „tření“, kterým ekonomika či firma ztrácí část svých zdrojů. Společným jmenovatelem těchto nákladů bývá, že ti, kdo je vytvářejí, si jejich vznik nebo jeho příčiny neuvědomují, případně jim na nich nezáleží. 

Přečíst celý článek
person
Výpověď bez uvedení důvodu?

Výpověď bez uvedení důvodu?

Ve své dlouholeté legislativní činnosti na Ministerstvu práce a sociálních věcí jsem se mnohokráte setkal s požadavky podniků, aby byla do zákoníku práce (dále ZP) zařazena možnost výpovědi z pracovního poměru bez uvedení důvodu. Nikdy nebyly tyto návrhy akceptovány, neboť by to bylo v rozporu s ochranou slabší strany v pracovněprávních vztazích, tedy zaměstnance. 

Přečíst celý článek
person
Mají  ženy nižší mzdu než muži?

Mají ženy nižší mzdu než muži?

Odpověď na titulek dnešního blogu je mimo veškerou pochybnost: ženy mají někdy při  stejné práci nižší mzdu než muži. Orgány EU nás proto neustále nabádají k nápravě. Moje zkušenosti z legislativní a advokátní praxe v oblasti pracovního práva  potvrzují, že po právní stránce nemůžeme v této oblasti již nic udělat. Řešení v pracovněprávní oblasti je – myslím – dostatečné. Ale nepředbíhejme.  

Přečíst celý článek
person
Trest za neodvádění pojistného

Trest za neodvádění pojistného

Ve své advokátní praxi se stále setkávám se zaměstnanci seniorského věku, kteří před odchodem do starobního důvodu zjišťují, že za ně některý ze zaměstnavatelů neodváděl pojistné na sociální zabezpečení. Nemohu tvrdit, že na tyto dlužníky máme účinný lék, ale v těchto pro zaměstnance citlivých situacích, může hodně pomoci. Jedná se o hrozbu trestního postihu, který umožňuje trestní zákoník č. 40/2009 Sb.(dále jen „TZ.“) 

Přečíst celý článek
person
Měkké či mělké dovednosti?

Měkké či mělké dovednosti?

Tréninky „měkkých“ schopností mají často jen omezený reálný dopad. Důvodem je povaha těchto dovedností, která může vyžadovat, aby se zaměstnanci při jejich tréninku nejprve zbavili svých dřívějších zvyklostí. Svou roli však často hraje i náplň a způsob provedení těchto tréninků. 

Přečíst celý článek
person
Peklo v práci

Peklo v práci

Vlna veder vrcholí, venkovní teploty atakují pomalu čtyřicítku a lidé mají přirozenou tendenci chránit organismus. Je to samozřejmě v pořádku, ale záleží na přístupu. Pokud totiž v tomto počasí zároveň musíte chodit do práce, je zapotřebí dodržovat určitá pravidla. To základní pravidlo je jednoduché – zaměstnání není pláž, zahrada ani sportoviště.

Přečíst celý článek
person
Pracovní smlouvu ústně nebo písemně?

Pracovní smlouvu ústně nebo písemně?

V důsledku růstu ekonomiky se zvyšuje počet zaměstnanců, s nimiž zaměstnavatelé sjednávají pracovní smlouvy. Je to opačný trend od nedávné doby,kdy se zaměstnavatelé se zaměstnanci „loučili“ v počtu, který daleko přesahoval počet nově uzavřených pracovních poměrů. Je proto účelné, abychom upozornili na možné a časté chyby a nedostatky, kterých se zaměstnavatelé  dopouštějí a jsou v advokátní praxi velmi časté.

Přečíst celý článek

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.